Oedeemtherapie

Oedeem is een vochtopeenhoping in een deel van het lichaam. Het lichaamsdeel kan opgezwollen zijn, de huid ziet er glanzend en strak uit, u kunt een pijnlijk of tintelend gevoel hebben. Oedeem kan het gevolg zijn van een niet goed functionerend of een defect lymfesysteem. Het lymfesysteem loopt door het hele lichaam, voert o.a. afvalstoffen en eiwitten af en heeft een afweerfunctie. Oedeem ontstaat doordat er lymfeklieren zijn verwijderd of door bestraling. Maar het kan ook een aangeboren defect zijn.

 

De behandeling door een oedeemtherapeut bestaat uit:

– Compressietherapie: om de zwelling zo snel mogelijk te laten afnemen zal er vaak worden gebandageerd. Als het overschot aan vocht weg is zal kan er een elastische kous worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden.

– Manuele lymfedrainage: dit is een massagetechniek waarbij de afvoer van lymfevocht en de functie van niet-aangedane lymfevaten of lymfeknopen wordt gestimuleerd.

– Ademtherapie: dit zijn specifieke oefeningen met betrekking tot uw ademhaling die de afvoer van lymfevocht verbeteren.

– Oefentherapie: om de bewegelijkheid van bewegingsbeperkingen in het operatiegebied te verbeteren.

– Lymfetaping: hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape die een liftende werking heeft. Hierdoor kan de onderhuidse circulatie verbeteren en de afvoer van lymfevocht bevorderd worden.

– Voorlichting en begeleiding.

– Preventie: meer bewegen = minder kans op borstkanker

 

Bij Fysiotherapie Ulvenhout is Wietske Bulkmans geregistreerd oedeemtherapeut.

Call Now Button